inkten, coatings e.d.

 

Vaak zijn inkten duur en slecht voor het milieu. Iedere mogelijkheid om op inkt te besparen moet dus aangegrepen worden.

Offset-drukinkt bestaat voor een belangrijk gedeelte uit oliën. De inkt kan worden gemaakt op basis van minerale oliën (aardolie) of plantaardige (vegetale) oliën, uit bijvoorbeeld lijnzaad, soja, zonnebloemen of koolzaad. Naast oliën bestaat de inkt uit harsen, pigmenten, droogstoffen en andere toevoegingen, die lastiger op plantaardige basis geleverd kunnen worden. Het uitgangspunt voor duurzaam inktgebruik is dan ook inkt met zo min mogelijk minerale oliën. Overigens bestaan er wel degelijk offset-drukinkten op volledig plantaardige basis, maar de drukkwaliteit van die inkt is voor commerciële toepassingen onvoldoende.

Niet alle inkten zijn geschikt om op basis van plantaardige olie geproduceerd te worden. Metallic inkten zijn in beperkte mate beschikbaar op basis van plantaardige oliën, maar de kwaliteit ervan is minder dan de metallicinkten op basis van minerale oliën. Fluorescerende inkten zijn niet beschikbaar op basis van plantaardige oliën. Ook UV-inkten kunnen niet geproduceerd worden op basis van plantaardige olie.

De gebruikte inkten (net als overigens vernis of spot-UV-lak) hebben ook grote gevolgen voor de recycleerbaarheid van papier.